HTML

érintés

...ami megérint. Bármi! Kép, szó, szín, gesztus, mozzanat, hangulat

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2007.05.01. 23:05 csomos

Bogárbúcsú

 

1978. január 19-én gördült le az utolsó "bogárhátú" a németországi gyártószalagról. Az 1939-es berlini autókiállításon bemutatott népautó Ferdinand Porsche tervei alapján készült.


A "bogarasok" talán máig fájlalják, hogy 1978. január 19-én befejeződött a klasszikus "bogár" gyártása. Ugyanis ezen a napon gördült le az utolsó ilyen autó a Volkswagen németországi gyárszalagjáról. Az addig mintegy 22 millió eladott darab önmagáért beszélő adat volt, a kiskocsi iránti rajongás pedig megteremtette a VW Beetle-t. Ami azonban már egy másik történet.

Mi időzzünk inkább a klasszikus autó történeténél. A naptár 1934-et mutatott, a Birodalmi Autóipari Szövetség pedig elérkezettnek látta az idejét egy mindenki által szerethető gépjármű forgalomba állításának. Ennek az esztendőnek június hónapjában Ferdinand Porsche konstrukciós irodáját meg is bízta egy népautó, történetesen épp a Volkswagen kifejlesztésével.

A leginkább egy bogárhoz hasonlító kiskocsit először az 1939-es berlini autókiállításon láthatta a nagyközönség, és nyomban nagy sikert is aratott. A tömeggyártáshoz Hannover közelében állítottak fel egy összeszerelő üzemet, ám mégsem özönlötték el az utakat a kisautók, mert 1939. szeptemberében kitört a második világháború, és a katonai járművek gyártására mutatkozott igény. Mikor befejeződött a háború, a gépsorok zöme megsemmisült, a wolfsburgi autógyár kétharmada is romokban hevert, és csak külső (angol) segítséggel tudott talpra állni.

Akkor azonban valóban igény támadt az olcsó, pici, praktikus és vidám külsejű járgányra, mely igazi, szerethető családtaggá válhat. A siker nem csupán Németországban volt mérhető, mivel az eladási statisztika a világ minden részén irigylésre méltónak számított. 1974-re már a 18 milliomodik bogárhátút gyártották le a világon, az 1978-as németországi leállásig pedig 22 millió darabot adtak el belőle.

Képek forrása:
www.geocities.com

Csomós Éva

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://csomos.blog.hu/api/trackback/id/tr8966004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása